Hennep het duurzaamheids alternatief

834
views

Vezelhennep wordt al jaren gebruikt als duurzaam productie alternatief voor stoffen als katoen en plastic. Het productieproces van vezelhennep is niet alleen goedkoper en efficiënter dan dat van traditionele productiematerialen. Het is ook beter voor het milieu.

Hennep Couture

Wat kan vezelhennep voor de kledingindustrie betekenen op het gebied van duur? Katoen wordt het meest gebruikt als productiemateriaal voor kleding en is verantwoordelijk voor 20% van het pesticidengebruik wereldwijd. De katoenplantages hebben negatieve gevolgen voor de grondkwaliteit en zorgen voor processen als erosie. Katoen heeft ook veel water nodig om te worden verbouwd tot bruikbaar materiaal.

Hennep is veel schoner en efficiënter in het productieproces. Het heeft geen pesticide en herbicide nodig, en verbruikt veel minder water dan zijn alternatieven. De lange wortels van de hennepplant gaan gronderosie tegen doordat het water uit een groter oppervlakte gebruikt. De hennepplant heeft ook geen behoefte aan kunstmest. De vezelkwaliteit van de hennepplant is van betere kwaliteit dan de katoenvezel en bruikbaar als alternatief productiemateriaal voor een breed spectrum van producten.
Schone kunststof

Plastic wordt voornamelijk gemaakt van aardolie, Een vervuilend proces dat vervuilende producten voortbrengt. De vervuiling die voortkomt uit onze behoefte aan plastic is op land te zien, maar vooral aan de ecosystemen in zee te merken. Een groot aantal zeedieren dreigt uit te sterven door de hoeveelheid plastic dat in zee rond drijft en dieren verstrikt of vergiftigd. Hennepvezels kunnen voor dezelfde doeleinden worden gebruikt als plastic, maar dan op een duurzame manier. De vezelkwaliteit van hennep is veel sterker dan dat van plastic en het is een schoon product met een schoon productieproces.

De toekomst

De belangrijkste reden dat hennep nog niet universeel wordt gebruikt als productiemateriaal, is dat het productieproces van hennep nog steeds controversieel en illegaal is in veel landen. Het zou in ons huidige politieke klimaat voor handelsbeperkingen zorgen. Toch is er een opkomst van duurzame hennep te zien als productiemateriaal. Dat heeft niet alleen met duurzaamheid te maken, maar met rendabiliteit. De lage productiekosten zorgen samen met een kwalitatief sterk product voor een groeiende markt. Het is waarschijnlijk dat deze markt zal groeien naarmate de tolerantie jegens hennepproducten toeneemt. De kans is ook zeer aanwezig dat we in de toekomst veel meer producten van hennepvezels zullen zien. Hennep kan zo een enorme bijdrage leveren aan een schone toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here